Odporność sprawia, że nasz organizm jest niepodatny na działanie pasożytów, chorobotwórczych czynników czy toksyn. Jeśli jest ona obniżona, zwiększa się ilość infekcji. Wiąże się to z przyjmowaniem specjalnych leków na odporność, jednak wtedy najczęściej jest już a późno – o odporność musimy dbać na co dzień.

Jak zwiększyć odporność?

Na naszą odporność wpływają najlepiej naturalne rzeczy, takie jak odpowiednia ilość snu, zdrowa i zbilansowana dieta oraz duża ilość ruchu. Zdrowa dieta to przede wszystkim warzywa i owoce obecne w naszej codziennej diecie oraz produkty, które wzmacniają naszą naturalną florę bakteryjną: są to wszelkiego rodzaju jogurty probiotyczne. Ważne jest również stosowne ubieranie się w zależności od pogody: szczególnie ważne jest, by nie dopuścić do przegrzania naszego organizmu. W miarę możliwości powinniśmy również ograniczyć stres, a wszelkie używki takie jak alkohol czy papierosy porzucić bez zastanowienia.

Witaminy

W walce o naszą odporność pomóc nam mogą witaminy: C i D. Ta pierwsza przyjmowana powinna być codziennie, koniecznie naturalna. Witamina z D kolei bywa szczególnie niedoceniana w walce o nasz układ odpornościowy. Najlepiej, jeśli zbadamy jej poziom w naszym organizmie i rozpoczniemy suplementację. Najlepsza będzie naturalna, przepisana na receptę przez lekarza.

Oleje

Te cuda natury również bywają niedoceniane, a ich niewielka ilość przyjmowana przez nas codziennie potrafi zdziałać cuda. Posiadają mnóstwo cennych właściwości, a ich zastosowanie możemy znaleźć wszędzie: pomagają w walce o zdrową skórę, narządy, samopoczucie a także włosy. Najważniejsze jest, by był on nierafinowany i tłoczony na zimno. Olej kokosowy idealnie sprawdzi się na surowo, z kolei olej lniany do różnych sałatek i przekąsek.

Codzienny ruch

Wciąż nie doceniamy znaczenia ruchu, choć dobrze wiemy, że jest on wskazany dla każdego: to jedna z podstawowych potrzeb biologicznych organizmu. Chroni nas przed wieloma chorobami, infekcjami, wirusami oraz bakteriami. Dzięki niemu przyśpieszamy naszą przemianę materii i zrzucamy zbędne kilogramy, zachowując przy tym zdrowe ciało. Nie musimy spędzać na siłowni kilku godzin – spacer czy jazda na rowerze są tak samo dobrym rozwiązaniem.

Miód

Mimo, że kojarzony raczej w walce z przeziębieniem, pozwoli nam również uchronić się przed nim. Posiada mnóstwo innych, cennych właściwości z których niewiele osób zdaje sobie sprawę. Dzięki bakteriobójczym zdolnościom pomaga nam zachować zdrowie. Po chorobie wzmocni nasz organizm, a wszystko dzięki węglowodanom prostym, które są w nim zawarte. Są łatwo przyswajane przez nasz organizm który dostaje solidną dawkę energii. Bakteriobójcze właściwości miodu zawdzięczamy obecnej w nim inhibinie, której boi się nawet gronkowiec złocisty. Z kolei acetylocholina poprawia naszą ogólną kondycję, zwłaszcza nasz układ krążenia. Jeśli miód kojarzył nam się do tej pory tylko z wysoką ilością kalorii, zapoznanie się z jego cennymi właściwościami powinno skłonić nas ku codziennemu zażywaniu jednej łyżeczki tego słodkiego produktu.