Do zrobienia smacznych słodkości nie są potrzebne żadne niezwykłe umiejętności kulinarne ani też ekskluzywne produkty. Klucz tkwi w prostocie. Jeśli znudziły nam się jakieś wymyślne wypieki, to warto sięgnąć po . Można je zjeść w formie tradycyjnej, czyli bez zbędnych dodatków, ale równie dobrze sprawdzą się w wydaniu na bogato. Bez wątpienia warto spróbować swoich sił w kuchni, gdyż efekty potrafią naprawdę zadziwić.

Szybki przepis na bezy z owocowym musem

Beza sama w sobie jest bardzo smaczną propozycją. Jest to wyjątkowy słodkość – lekka i krucha. Jej przegotowanie tak naprawdę nie jest trudne i wystarczy nam kilka składników. Świetnie smakować będzie w połączeniu z jagodowym musem. Do przygotowania bezy potrzebować będziemy: sześciu jajek, szklanki drobnego cukru, łyżki mąki ziemniaczanej i łyżki octu winnego. Mus zrobimy z mrożonych lub świeżych jagód wymieszanych z cukrem waniliowym – 200 g owoców i łyżka cukru.

Wykonanie: do ubitych na sztywną pianę białek oddajemy powoli i małymi porcjami cukier i mąkę, po czym do sztywniejącej piany dodajemy ocet. Kolejnym krokiem jest podgrzanie owoców z cukrem, aż do rozpuszczenia, po czym blendujemy to. Powstałym musem wypełniamy większą część rękawa cukierniczego, po czym dodajemy masę bezową i wyciskamy małe ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy powstałe ciastka do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 st. C na godzinę, a potem pozostawiamy do wysuszenia przez następną godzinę w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami.

Kokosowe ciasto z bezą

Kokosowe wypieki bez wątpienia są bardzo smaczne. Jeśli dotąd nie było okazji do spróbowania ciastka kokosanki, czas najwyższy to nadrobić. Jest to połączenie biszkoptu z kremem, bezą i ponczem, które musi być wyśmienite.

  • Do przygotowania biszkoptu potrzebować będziemy czterech jajek, szklanki mąki, połowy szklanki cukru, łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty soli.
  • Krem zrobimy z: połowy kostki masła, dwóch żółtek, połowy opakowania budyniu śmietankowego, łyżeczki mąki i połowy kilograma ananasów w puszce.
  • Na bazę potrzebne będą: cztery jajka, szklanka cukru, dwa opakowania wiórków kokosowych i opakowanie cukru kokosowego.
  • Do wykonania ponczu nie może zabraknąć: 50 ml wody, 30 ml alkoholu i soku z polowy cytryny.

Wykonanie: białka ubijamy z solą na sztywną pianę, po czym dodajemy łyżkę cukru i po jednym żółtku. Wsypujemy do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość. Powstałą masę przelewamy do natłuszczonej  i przyprószonej mąką tortownicy, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na pół godziny.

W międzyczasie odsączamy ananasa z soku, który potem wykorzystamy do przygotowania kremy i kroimy owoce w kostkę. Następnie mieszamy zawartość opakowania z budyniem z łyżeczką mąki, dodajemy połowę szklanki soku ananasowego i ponownie mieszamy. Pozostałą część soku gotujemy z trzema łyżkami cukru. Wlewamy do tego rozprowadzony proszek i gotujemy całość, ciągle mieszając. Powstały budyń odstawiamy do przestygnięcia, po czym miksujemy go z dwoma żółtkami i masą budyniową. Do powstałego kremy dodajemy pokrojone owoce i odstawiamy do lodówki.

Cztery białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy na koniec łyżkę cukru, po czym mieszamy to z wiórkami i cukrem kokosowym. Powstałe ciasto bezowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy przez pół godziny. W międzyczasie nasączamy biszkopt ponczem z wymieszanych składników, następnie nakładamy na niego krem i przykrywamy gotową bezą.