W dzisiejszych czasach coraz więcej osób stawia na ekologiczną żywność i zdrowy tryb życia. Jak się jednak okazuje, żywność bio nie jest jeszcze tak powszechnie dostępna, jak byśmy tego chcieli. Jej poszukiwanie to pomimo wszystko gra warta świeczki. Ekologiczna żywność zawiera zdecydowanie mniej szkodliwych związków, za to więcej witamin, minerałów i innych korzystnych dla naszego zdrowia substancji.

Dlaczego warto stawiać na żywność bio? W dzisiejszych czasach, kiedy społeczeństwo trapi coraz więcej chorób, aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie to najlepsze sposoby na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji oraz zdrowiu. Pożywienie, w którym znajduje się jak najmniej rakotwórczych związków, metali ciężkich, pestycydów i hormonów powinno być więc celem każdego z nas.

Żywność bio – gdzie jej szukać?

Pozbawiona szkodliwych substancji żywność powstaje w nastawionych na produkcję ekologiczną gospodarstwach i przetwórniach rolniczych. Uzyskanie przez wytwórców takiej żywności certyfikatu poświadczającego jej jakość oraz pochodzenie z ekologicznego gospodarstwa uwarunkowane jest spełnieniem bardzo wielu wymogów.

Ekologiczna produkcja rolnicza, zamiast stosowania środków chemicznych, opiera się na tradycyjnych metodach uprawy roślin i chowu zwierząt. Znaczenie ma tu ochrona środowiska naturalnego, właściwe warunki hodowli zwierząt oraz dbałość o żyzność gleby. Ekologiczna produkcja roślinna i zwierzęca wymaga zastosowania znacznie większych nakładów pracy niż w przypadku powszechnej dzisiaj konwencjonalnej produkcji z zastosowaniem środków chemicznych. W efekcie żywność bio dostępna dla końcowego producenta jest też droższa. Jej atutem są jednak niezaprzeczalne walory smakowe i odżywcze.

Ekologia a zdrowie

Dlaczego żywność bio jest tak bardzo pożądana na naszych stołach? Wielu podaje w wątpliwość jej zalety, utrzymując, że konwencjonalnie wytwarzane jedzenie jest równie smaczne i wcale nie mniej zdrowe. Wystarczy jednak uświadomić sobie, o ile mniej styczności ma ze szkodliwymi substancjami, by zrozumieć, że nie do końca jest to prawdą.

Ekologiczne gospodarstwa najczęściej lokalizuje się na obszarach pozbawionych zanieczyszczeń. Do produkcji roślin nie wykorzystuje się syntetycznych środków ochrony roślin oraz sztucznych nawozów. Wszystko odbywa się w oparciu o naturalne metody oraz środki. W hodowli zwierząt natomiast nie stosuje się hormonów ani antybiotyków jako profilaktyki. Pasza również jest w pełni świadomie i bardzo starannie dobierana. Nie może być mowy o karmieniu zmodyfikowanymi paszami.

Uprawa, hodowla i co dalej

Na ekologicznej uprawie roślin i hodowli zwierząt nie kończy się jeszcze zainteresowanie osób dbających o jakość spożywanych przez nich produktów. Równie ważny jest tutaj proces przetwórstwa. Żywność bio wytwarzana jest bez dodatku sztucznych barwników, konserwantów, emulgatorów, przeciwutleniaczy i stabilizatorów. Zamiast tego producenci posługują się znanymi i stosowanymi od dawien dawna metodami naturalnego przetwórstwa żywności (fermentacja, metody mechaniczne itp.)

Gdzie szukać ekologicznej żywności?

Jednym z największych problemów zdrowego odżywiania jest słaba dostępność do ekologicznych produktów. Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, musisz poszukać w swojej okolicy sklepu ze zdrową żywnością. Eko stoiska niekiedy tworzone są też w dużych marketach. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak kontakt z gospodarstwem prowadzącym ekologiczną uprawę i hodowlę. Odwiedzając takie gospodarstwo, możesz samodzielnie sprawdzić, w jaki sposób prowadzone są prace i czy nie stosuje się przy nich szkodliwych substancji. Wtedy zyskasz większą pewność, że to, co ląduje na Twoim stole to rzeczywiście żywność bio.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge