Stolnica jest jednym z tych kuchennych akcesoriów, bez których trudno byłoby się obejść. Dotyczy to zwłaszcza osób, które lubią oddawać się sztuce kulinarnej. Lepienie pierogów, wałkowanie ciasta na pierniki lub przygotowywanie makaronu. Do tego typu czynności sprawdza się doskonale i trudno  zastąpić ją czymkolwiek innym. 

Nie mówię tu oczywiście o starych studenckich metodach. Tam za stolnicę i wałek niejednokrotnie posłuży blat stołu oraz szklana butelka. Czy jednak tego samego chcemy dla naszych kuchni? Zdecydowanie nie. Pragniemy dobrze wyposażonej kuchni, która stworzy nam komfortowe warunki do pracy. Przy współczesnym rynku akcesoriów kuchennych nie jest to takie trudne. Materiał, kształt oraz wielkość stolnicy można uzależnić od własnych potrzeb. Wybór jest na tyle duży, że każdy, niezależnie czy to początkujący, czy też wprowadzony w tajniki sztuki kulinarnej kucharz, znajdzie coś dla siebie.

Stolnica drewniana

Najstarszym i najpowszechniejszym typem stolnic są te drewniane. Używały ich nasze mamy i nasze babcie. Teraz goszczą i w naszych kuchniach. Z całą pewnością można je określić jako tradycyjne stolnice w polskich domach. Produkowane z wysokiej jakości drewna zapewniają odpowiednią twardość produktu, co gwarantuje komfort pracy. Idealnie nadają się do wyrabiania ciasta na pierogi, uszka, kruche ciasta, ciasteczka, pierniczki, kluski itp. Ich stabilność zapewnia przymocowana przy dolnej krawędzi najdłuższego boku lista. Dosunięta do krawędzi stołu zapobiega przesuwaniu się stolnicy w trakcie pracy. Doskonale chroni kuchnię przed zabrudzeniem w trakcie pracy, a do tego łatwo utrzymać ją w czystości.

Stolnica bambusowa

Ten rodzaj stolnic wykazuje wszystkie zalety desek drewnianych plus jeszcze kilka dodatkowych. Czy zatem stolnice bambusowe są lepsze od drewnianych? To już rzecz gustu. Jedni kucharze skłaniają się do tradycyjnych drewnianych, inni doceniają zalety znacznie od nich młodszych w naszych kuchniach bambusowych. A że zalet tych jest wiele, to nie ulega wątpliwości. Na pierwszy rzut oka stolnice drewniane i bambusowe niewiele się różnią. Jak zwykle jednak diabeł tkwi w szczegółach.

Stolnica bambusowa to najlepszy wybór dla osób, które dbają o komfort pracy oraz estetyczny wygląd i higienę w kuchni. Są bardzo trwałe, solidne i wygodne w użytkowaniu. Podobnie jak stolnice drewniane, zazwyczaj mają przymocowaną do dolnej krawędzi listwę, która stabilizuje je podczas pracy w kuchni. Drewno bambusowe jest też odporne na ścieranie, a co najważniejsze nie tępi noży. Ich ogromną zaletą, która odróżnia je od desek drewnianych, jest to, że nie nasiąkają mocno wodą i wysychają znacznie szybciej.

Stolnica silikonowa

Ten rodzaj stolnic jest doskonałą alternatywą dla tych wykonanych z drewna lub bambusa. Idealnie sprawdza się w małych kuchniach, które nie mają wystarczającej ilości miejsca do przechowywania większych akcesoriów. Wystarczy zwinąć ją w rulon i schować w dogodnym dla siebie miejscu. Jest lekka, poręczna, a rozłożona na stole przykleja się do blatu. Dodatkowym atutem, o którym nie można mówić w przypadku stolnic drewnianych i bambusowych, jest to, że może służyć zarówno do zagniatania i wałkowania ciasta, jak i pieczenia w piekarniku. Jeśli zatem przygotowujesz ciasteczka do wypiekania, możesz wsunąć je razem ze stolnicą wprost do piekarnika. Trudność w tym przypadku może stanowić jednak to, że stolnica silikonowa jest miękka i przeniesienie jej do piekarnika wraz z przygotowanymi do wypiekania rarytasami, może nie być łatwe.

Dlaczego warto mieć w domu stolnicę? Powodów jest kilka. Najważniejsze z nich to oczywiście wygoda podczas przygotowywania wielu potraw oraz możliwość ochrony blatu stołu, na którym pracujemy. Różnorodność dostępnych na rynku stolnic to dodatkowe udogodnienie, które pozwala dobrze dopasować produkt do własnych potrzeb.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge