Lato to idealna pora, by owoce sezonowe zamknąć w słoikach, w postaci smakowitych przetworów. Jesienią i zimą tak przygotowane są jak znalazł. Słoiki do przetworów to wybór niekoniecznie trudny. Bo cóż może być skomplikowanego w szklanym pojemniku z nakrętką? Teoretycznie nic, ale warto poszukać rozwiązań, które sprawią, że domowa spiżarnia będzie nie tylko pełna smaków i aromatów lecz również oryginalna.

Słoiki do przetworów – kolorowo i ozdobnie

Słoiki do przetworów mają być przede wszystkim praktyczne. Nie oznacza to jednak, że nie mogą być również ładne. Zwyczajny słoik z jednobarwną pokrywką to standardowe i bezpieczne rozwiązanie. A gdyby tak pokusić się o mały, ale kształtny słoik z tłoczonym wzorem, dzięki któremu łatwiej rozpoznamy, gdzie umieściliśmy konkretne przetwory?

Na rynku bez problemu znajdziemy coraz więcej kształtów słoików, jakie sprawdzają się zarówno do kiszonych ogórków, dżemów czy powideł. Kompotów i przechowywania tych wszystkich przetworzonych produktów, których smak chcemy zachować na zimową porę.

Banalny słoik z białą lub złotą pokrywką nie musi być nudny. Wystarczy zamienić jego jednobarwną pokrywkę na opatrzoną specjalną grafiką lub z napisem, by łatwiej odnaleźć ulubione przetwory. Można również wykorzystać tkaninę bądź papier, o dowolnym wzorze i kolorze. Przyciąć do rozmiaru pokrywki słoika i umocować z pomocą gumki. Zamiast gumki, z powodzeniem wybierzemy kolorowe kokardki lub wstążki.

Uporządkowana spiżarnia

Nic tak nie frustruje, jak niemożność odnalezienia aktualnie potrzebnych przetworów. Najlepszym rozwiązaniem jest opatrzenie słoika naklejką z napisem. Można ją umieścić na nakrętce, jeśli słoiki ustawione są na przykład w szufladzie. Nie trzeba będzie wyjmować po kolei wszystkich, by znaleźć ten konkretny.

Ciekawa naklejka z wydrukowanym napisem, może zostać umieszczona na przodzie, jeśli słoiki mają również pełnić funkcje ozdobne w naszych spiżarniach czy kuchennych wnętrzach. Łączymy w ten sposób dwie funkcje – praktyczną i dekoracyjną.

Wskazówki

Słoiki z samodzielnie przygotowanymi powidłami, to świetny pomysł na prezent. Zarówno dla bliskich, jak i w formie drobnego upominku dla nieznajomych gości. Nie tylko podczas domowych imprez. Świetnie sprawdzają się malutkie słoiczki, które dają możliwość spróbowania nowych smaków, a jednocześnie doskonale się prezentują. Taki smaczny drobiazg to rozwiązanie idealne.

W słoikach możemy zamykać smak nie tylko sezonowych owoców. Równie dobrze swoje miejsce znajdą tutaj warzywa, jak i ulubione sałatki, które świetnie sprawdzą się, jako dodatek do obiadów. Można przyrządzić pyszny kompot lub zamiast dżemów zetrzeć i przesmażyć jabłka, które staną się bazą do szarlotki.

Na koniec pamiętajmy o tym, że smak i aromat przetworów, zależny będzie od tego czy odpowiednio przygotujemy nasze słoiki do przetworów. Mycie, płukanie wrzącą wodą i wyparzanie, to konieczne czynności. Dzięki obróbce termicznej unikamy bowiem drobnoustrojów, które przyczyniają się do psucia naszych przetworów.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge