Silikonowe akcesoria kuchenne, w tym formy i foremki do pieczenia, to wyższy wydatek od tradycyjnych blach. Nieco dłużej będziemy w nich piec, ponadto przenoszenie elastycznej formy z płynnym ciastem może nastręczać problemów. Z drugiej strony silikon świetnie sprawdza się, jako materiał w produktach, które mają kontakt z żywnością. Do tego jest bajecznie kolorowy. Czy to wykonanie, które warte jest swojej wyższej ceny? Sprawdźmy, jakie posiada atuty.

Uniwersalny, ale i bezpieczny

Bezwonny, niepochłaniający zapachów, a do tego w pełni bezpieczny podczas kontaktu z żywnością. Taki jest silikon, który stosuje się między innymi do produkcji form czy foremek do pieczenia. To przede wszystkim z tego względu sprawdza się znacznie lepiej niż innego rodzaju wykonania. Do tego jest w stanie przetrwać zarówno w wysokich, jak i niskich temperaturach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jednego razu upiec w nim ulubione babeczki, a innym razem skorzystać ze specjalnej formy, która swoje miejsce znajdzie w zamrażalniku.

Kolejną zaletą, jaką posiadają formy silikonowe do pieczenia jest ich odporność na gwałtowne zmiany temperatury, a także rozmaite uszkodzenia. Nie poradzą sobie jedynie z przecięciem nożem, ale to akurat minus, który dotyczy się praktycznie wszystkich wykonań. Tradycyjne blachy bądź opatrzone powłokami nieprzywierającymi, jeśli nawet nie zostaną pocięte, to z pewnością porysowane.

Na czym polega uniwersalność? W takich formach możemy piec nie tylko ciasta czy ciasteczka. Równie dobrze upieczemy mięso, zapiekankę czy pasztet. Do tego bez problemu wyjmiemy taki wypiek, właśnie dzięki wcześniej wspomnianej elastyczności.

Nie wyobrażasz sobie, jak przenieść lejące się ciasto w miękkiej formie? To wymaga tylko i wyłącznie odrobiny wprawy, dwóch rąk i niewlewania ciasta po same brzegi. To wszystko!

Dekoracyjne i łatwe w użytkowaniu

Formy silikonowe nie tylko łatwo się użytkuje podczas pieczenia. Ciasto do nich nie przywrze, jak w przypadku zwykłych blaszek. Mycie staje się wręcz dziecinnie proste. Ponadto można je myć nie tylko ręcznie, ale i w zmywarce.

Nie tracą swoich właściwości niezależnie od sposobu przechowywania. Możemy je zgiąć czy złożyć – jak nam wygodniej. Na czas pieczenia wyjąć i od razu powrócą do swojej pierwotnej formy. Ponadto bez przeszkód zastosujemy je w dowolnym piekarniku, a nawet w kuchence mikrofalowej!

Rozmaite kolory, jak i kształty sprawiają, że w kuchni można wyczarować prawdziwe cuda.

Zdrowa kuchnia

Silikonowe formy można rzec, iż są zdrowe nie tylko ze względu na bezpieczny kontakt z produktami spożywczymi. Nie wymagają natłuszczania i posypywania mąką przed pieczeniem, więc nasze ciasta, ale i zapiekanki nie nasiąkną kolejną porcją tłuszczu. Przyrządzamy pieczone potrawy w sposób zdrowy.

Choć są droższe, to jednak ich możliwości zastosowania oraz właściwości, zdecydowanie stają się niepodważalnymi „za” względem kupna.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge