Serwis obiadowy, na którym planujemy podawać posiłki naszym gościom, powinien być nie tylko zadbany i elegancki, ale także dostosowany do okazji i rangi imprezy. To, co przystoi w trakcie nieformalnego spotkania ze znajomymi, nie koniecznie musi być dobrze widziane podczas uroczystej, rodzinnej kolacji, czy okolicznościowego przyjęcia. Zastosowanie się do kilku przytoczonych przez mnie reguł pomoże wam uniknąć popełnienia towarzyskiej gafy i podania posiłku na nieodpowiedniej zastawie.

Naczynia, na których serwujemy naszym gościom posiłki powinny być utrzymane w jednakowym stylu, a najlepiej stanowić ten sam serwis obiadowy. Niedopuszczalne jest mieszanie elementów różnych zastaw lub łączenie serwisów, które znacząco różnią się od siebie. Nienaganny wygląd zastawy jest równie istotny, jak wygląd i smak posiłku, który będzie na niej podawany. Warto zatem wystrzegać się wyszczerbionych, popękanych lub porysowanych naczyń, a rodzaj zastawy dopasować do okoliczności i rangi imprezy.

Naczynia na formalne lub biznesowe spotkania

Na tego typu okazje najlepiej sprawdza się gładka, porcelanowa zastawa o klasycznych, okrągłych kształtach, nieco bardziej nowoczesna – kwadratowa albo w kształcie rombu. Poleca się postawienie na skromne, stonowane barwy, najlepiej białą lub kremową. Jasny serwis obiadowy można połączyć z kolorowym elementem dekoracyjnym stołu lub w ogóle zdecydować się na biały serwis przełamany kolorowym akcentem.

Serwis obiadowy a spotkanie w gronie znajomych

Mniej formalne spotkania i imprezy charakteryzują się większą dowolnością w zakresie doboru kształtu i kolorystyki, jaką powinien wykazywać serwis obiadowy. Można sobie zatem pozwolić na zastawę gładką, jak i wielobarwną, karbowaną ceramikę. W kwestii wyboru ograniczać nas może jedynie nasza wyobraźnia. Jedyna zasada, której należy się trzymać to ta, by kolory ładnie ze sobą harmonizowały, a całość tworzyła estetyczną kompozycję barw i kształtów.

Elegancka kolacja i okolicznościowe przyjęcie

Tu istnieje znacznie mniejsza dowolność. Podobnie jak na spotkanie biznesowe, polecana jest gładka zastawa w stonowanych, jasnych barwach, najlepiej kolorze białym lub ecru. Serwis obiadowy może mieć kształty klasyczne lub bardziej nowoczesne. Jasną zastawę z powodzeniem można tu łączyć z elementami w kolorze czarnym czy szarym.

Sposób na rodzinne spotkanie przy stole

Zależnie od gustu gospodarzy, można postawić na rozwiązanie klasyczne – w tym przypadku doskonale sprawdzi się okrągła zastawa w jasnych barwach z delikatnym motywem dekoracyjnym na rancie; lub nowoczesne – eleganckie zastawy o rozmaitych kształtach. Dozwolone są naczynia okrągłe, faliste, kwadratowe i w kształcie rombów.

O czym jeszcze należy pamiętać

Wybór serwisu obiadowego to jeszcze nie wszystko. Do niego należy dobrać odpowiednie dodatki i sposób nakrycia stołu. Ogromne znaczenie mają takie elementy jak serwetki, obrusy, świeże kwiaty, sztućce, kieliszki i dekoracje na stole. Ich rodzaj powinien być uzależniony i dostosowany do rodzaju zastawy.  Z kolei wybierając zastawę, należy zwrócić uwagę, by znalazły się w niej takie elementy jak mleczniki, dzbanki, wazy, sosjerki, miseczki, salaterki itp.

Warto pamiętać, że odpowiednio dobrany i elegancki serwis obiadowy jest jak zaproszenie do stołu.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge