Przepisy na dania ze szpinakiem nieprzerwanie królują w mojej kuchni od kilku ładnych lat. Moim zdaniem można przy ich pomocy wyczarować naprawdę niezwykłe kulinarne rarytasy. I choć niektóre osoby, czy to za sprawą przeżyć z dzieciństwa, kiedy to byli zmuszani do jedzenia tego warzywa, czy też z innych powodów, nie przepadają za szpinakiem, ja jestem zachwycona tym, co można z jego użyciem przygotować.

Mnie nikt nigdy nie zmuszał do jedzenia szpinaku. Być może dlatego nie jestem zrażona do tego warzywa i z wielką chęcią przygotowuję posiłki na jego bazie. W każdym razie mogę zagwarantować, że wiele z nich smakuje naprawdę wyśmienicie.

Pierwszy raz użyłam szpinaku w kuchni kilka lat temu, przy okazji przygotowywania jakiejś imprezy okolicznościowej. Przekąska udała się wtedy wyśmienicie, a szpinak na dobre zagościł w mojej kuchni.

Różne przepisy na dania ze szpinakiem

Z pomocą szpinaku możesz przygotować wiele różnych, pysznych posiłków. Będą to zarówno dania obiadowe. Znajdziesz tu przepisy na makarony ze szpinakiem, nadziewane szpinakiem mięsa, sosy oraz  sałatki, jak i niezwykle smaczne przekąski, które można podać w formie zimnej płyty na imprezie. Może zaciekawi cię, że szpinak świetnie smakuje także, jako dodatek do curry i wielu dań w stylu azjatyckim?

Przekąska ze szpinakiem

Przygotowując ten wpis, długo zastanawiałam się, jaki przepis wam zaprezentować. Wybór padł wreszcie na trójkąty z ciasta francuskiego, szpinaku i sera fety. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy, jeśli poświęcisz na to 20 – 30 minut. Czas pieczenia natomiast to kolejne 20 minut oczekiwania na potrawę.

Do przygotowania trójkącików będziesz potrzebować:

  • ciasto francuskie (1 opakowanie),
  • 200 g szpinaku (świeży lub mrożony),
  • 100 g fety,
  • 1 łyżkę masła,
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek rozgrzej na patelni masło i podsmaż na nim szpinak. Duś warzywo tak długo, aż odparuje nadmiar wody.
  2. Następnie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw odrobinę pieprzem.
  4. Pod koniec duszenia rozprowadź dokładnie śmietanę. Wymieszaj wszystko i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty wielkości 8 cm x 8 cm. Do każdego z nich nałóż przygotowanego wcześniej farszu. Boki kwadratów zlep tak, by powstały trójkąciki.
  6. Przygotowane w ten sposób przekąski piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut

Mam nadzieję, że podobał ci się mój wpis na przepisy na dania ze szpinakiem. Jeśli masz jakieś inne pomysły na wykorzystanie tego warzywa – pisz śmiało.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge