Ceramiczna powłoka pojawia się w patelniach oraz garnkach, choć nie tylko. Stawiamy jednak w dużej mierze właśnie na te produkty, bo bez nich trudno wyobrazić sobie gotowanie bądź smażenie. Niezależnie od tego czy lubimy eksperymentować w kuchni, czy po prostu stawiamy na pożywny, szybki posiłek, patelnie i garnki będą nam niezbędne. Ceramiczne wybieramy coraz chętniej, ponieważ przekonuje do nich nieprzywierająca powłoka. Co za tym idzie – możliwość smażenia bez tłuszczu. Poza tym brak zawartości szkodliwych substancji, które mogłyby dostawać się do produktów spożywczych, przygotowywanych w garnkach i patelniach. By ceramiczne elementy wyposażenia kuchennego zachowały swoje właściwości, trzeba wiedzieć, jak o nie zadbać.

Użytkowanie na co dzień

Możliwość smażenia bez użycia dodatku tłuszczu, pozwala na przyrządzanie zdrowych potraw. Tu pojawia się pierwszy, najczęstszy błąd, czyli podgrzewanie suchej patelni. Niestety bez odrobiny oleju nie obejdzie się, jeśli chcemy zachować trwałość patelni bądź garnka na długi czas.

Wystarczy delikatnie przetrzeć wybrany produkt ceramiczny, papierem bądź pędzlem nasączonym w oleju. Tworzy się w ten sposób warstwa ochronna, która nie pozwala na osiągnięcie zbyt wysokiej temperatury. Sucha patelnia bądź garnek nie unikną przegrzewania się, a co za tym idzie, szybko stracą swoje nieprzywierające właściwości.

Kolejnym błędem jest pozbywanie się zaschniętych resztek jedzenia, przy pomocy płynu do mycia naczyń bądź innych silnych detergentów. Niestety ceramiczna powłoka nie przetrwa takich działań i w ten sposób znacząco skrócimy jej żywotność. Do mycia wystarczy ciepła woda i miękka gąbka. Najlepiej nie pozostawiać brudnych naczyń, ale jeśli już zdarzy się mocniejsze zabrudzenie bądź zaschnięte resztki, pomocą będzie soda oczyszczona lub ocet, zmieszane z ciepłą wodą i pozostawione na jakiś czas w naczyniu.

O tym pamiętaj!

Niezależnie od tego czy wyposażenie kuchni stanowić będą garnki z powłoką ceramiczną czy też patelnie ceramiczne, po każdym użyciu należy je umyć, ale i dokładnie wytrzeć do sucha. Woda zbierająca się na naczyniu zasycha i powoduje osadzanie się cieniutkiej warstwy kamienia. Możemy tego nie dostrzegać, ale takie działanie powoduje utratę właściwości nieprzywierających.

Co ważne, powłoki ceramiczne charakteryzuje wysokie przewodnictwo ciepła. Co to dla nas oznacza? Podczas użytkowania na kuchence, należy stosować średni lub niski poziom nagrzewania, by nie doprowadzać do szkodliwego dla powłoki, przegrzania.

Praktycznie i estetycznie

Dzięki tak dobranym produktom kuchennym, można z powodzeniem zdrowo i smacznie gotować. A to nie wszystko. Na rynku jest szeroka gama produktów z ceramiczną powłoką, które wyróżniają się ciekawą kolorystyką. Mamy zatem nie tylko patelnię czy garnek, które posłużą przez długi czas, jeśli o nie zadbamy. Zyskujemy na elemencie wyposażenia kuchennego, który wpisze się w stylistykę tego wnętrza. Nadto niewielka ceramiczna patelenka, może stanowić oryginalny sposób podania dania.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge