O tym, że olej z lnu doskonale wpływa na nasze zdrowie, wiadomo już od dawna. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyna korzyść z jego stosowania. Jego dobroczynne właściwości zaznaczają się również przy stosowaniu zewnętrznym. Poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci to jedne z najczęściej wymienianych zalet. Korzystny wpływ oleju lnianego na urodę sprawił, że coraz częściej wykorzystuje się go również w kosmetyce.

Olej z lnu to jeden z najzdrowszych olejów roślinnych zarówno przy stosowaniu wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Jest bogaty w kwasy omega 3 i 6, które występują w nim w korzystnych dla człowieka proporcjach. Oprócz kwasów nienasyconych olej lniany wykazuje w swoim składzie witaminę E, fitosterole, glikozydy cyjanogenne oraz różne związki białkowe.

Olej z lnu i oliwa z oliwek

Drugim, obok oleju lnianego, doskonałym do stosowania w kosmetyce i upiększania ludzkiego ciała produktem jest oliwa z oliwek. Oba oleje są naturalnymi produktami powstałymi na bazie roślinnej. Mogą być wykorzystywane jako filtry przeciwsłoneczne, stosowane są również do nawilżania skóry i przywracania jej równowagi wodno-lipidowej. Zaznaczają swój zbawienny wpływ na włosy i paznokcie.

Tokoferol – sposób na młodość

Witamina E (tokoferol) to związek, którego właściwości już od dawna wykorzystywane są w medycynie. Działa przeciwzapalnie, wspomaga gojenie się ran, korzystnie oddziałuje na skórę. Witamina E znana jest jako naturalny przeciwutleniacz, który charakteryzuje się zdolnością do usuwania z organizmu wolnych rodników.

Tokoferol opóźnia też procesy starzenia skóry, dlatego w kosmetyce często określany jest jako „witamina młodości”. W medycynie natomiast znany jest jako „witamina płodności” – zwiększa potencję u mężczyzn, korzystnie wpływa na komórki rozrodcze.

Olej z lnu zawiera tokoferol w korzystnych dla człowieka ilościach. Warto pamiętać o włączeniu go do diety.

Zadbaj o włosy

Olej z lnu to nie tylko płodność i młodość. Dzięki stosowaniu wewnętrznemu i zewnętrznemu (olejowanie, stosowanie jako dodatek do maseczek) widocznie poprawia kondycję włosów. Zwiększa ich objętość, nawilża oraz dodaje im blasku. Szczególnie polecany jest do włosów suchych, łamliwych i podatnych na rozdwajanie. Sprawdza się w walce z łupieżem oraz problemami skóry głowy.

Stosowanie oleju lnianego polecane jest również osobom, które mają problem z wypadaniem włosów.

Olej z lnu tak korzystny wpływ na włosy wywiera głównie dzięki wysokiej zawartości kwasów omega 3, witaminy E oraz kwasu alfa-linolenowego.

Dlaczego warto?

Zawarte w oleju lnianym drogocenne substancje mogą być stosowane jako remedium na wypadające włosy oraz środek poprawiający ich kondycję i zwiększający objętość. Doskonale sprawdzają się też do pielęgnacji skóry twarzy i ciała. Osoby przekonane o ich dobroczynnym działaniu dodają olej lniany do kremów i balsamów do ciała, zwłaszcza tych stosowanych na noc, a także maseczek do włosów. Decydując się na jego stosowanie, pamiętaj, by przechowywać olej z lnu w lodówce. W przeciwnym razie szybko straci swoje cenne właściwości.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge