Kawy smakowe pozwalają nam zakosztować w kompozycjach, jakich nie znajdujemy w żadnych innych napojach. Kawa o smaku tiramisu, owoców leśnych, pomarańczy, wanilii czy cynamonu? Dziś to żaden problem. Możemy kupić naturalnie lub sztucznie aromatyzowane ziarna, by na świeżo zmielić kawę i ją zaparzyć. Innym rozwiązaniem są syropy smakowe dodawane do kawy. Na koniec zaś możemy zdecydować się na aromatyzowaną kawę z ekspresu na kapsułki. Czy jednak tak przygotowane napary nie wpływają czasem niekorzystnie na naszą sylwetkę, a także urodę?

Kawy smakowe – bogactwo… sztuczności

Po zakończeniu procesu palenia, jeszcze gorące ziarna kawowe zostają spryskane wybranym aromatem. Najlepiej, by był to aromat naturalny. Tak „zabarwione” rozmaitymi smakami ziarna kawy trafiają wprost do torebek, a potem do rąk konsumenta. Szczelne opakowanie chroni przed uciekaniem aromatów, na jakich najbardziej nam zależy. O ile, co do takiego sposobu przyrządzania kawy smakowej nie mamy większych wątpliwości, o tyle w przypadku sztucznych aromatów czy stosowania gotowych syropów, lista minusów wydłuża się.

Kawy smakowe możemy przyrządzić z powodzeniem w domu. Nie mając możliwości zakupu aromatyzowanych ziaren, wybieramy dowolny syrop smakowy. Niestety poza smakiem, który chcieliśmy osiągnąć, nasza kawa przestaje być pobudzającym i odżywczym napojem. W syropach smakowych znajduje się zdecydowana większość substancji chemicznych. Do tego całe mnóstwo cukru, ukrytego pod postacią tylko teoretycznie zdrowych zamienników. Jeśli do tego wybrana przez nas kawa jest niskiej jakości, jej walory wszelkiego rodzaju schodzą na dalszy plan.

Kawa z mlekiem, cukrem i na dodatek sztucznym syropem, to mnóstwo zbędnych kalorii. Zbyt duża ilość spożywanych cukrów przyczynia się do dzisiejszej epidemii otyłości. A pijając taką kawę codziennie, „biała śmierć” zaczyna krążyć w naszym organizmie w zdecydowanie zbyt dużej ilości.

Kawy smakowe z ekspresu na kapsułki

Jeszcze gorszym rozwiązaniem wydaje się być stosowanie ekspresów na kapsułki. O ile raz na jakiś czas pozwolimy sobie na taki napój, nasza uroda na tym nie ucierpi, a nielubiane „boczki” nie zaczną krzyczeć. W przypadku codziennie wypijanej kawy jest to jednak bardzo niekorzystna decyzja. Zły wybór zarówno dla ogólnie pojętego zdrowia, jak i kwestii urody.

Kapsułki kawowe zawierają w sobie toksyczny furan, który powstaje w wyniku próżniowego pakowania. Jest to substancja, która zaczyna się odkładać w nadmiarze, w wątrobie oraz nerkach. Ryzyko chorób nowotworowych wzrasta. By musieć się naprawdę zacząć martwić, takich kaw musielibyśmy zaaplikować sobie około kilkunastu filiżanek dziennie, ale uwagę warto zwrócić na ten aspekt.

Jeśli zależy nam na zdrowiu, utrzymaniu stałej masy ciała i promiennej cery, kawy smakowe powinny gościć w naszym jadłospisie jedynie okazjonalnie. Niezależnie od tego, w jaki sposób próbujemy uzyskać oryginalny smak kofeinowego napoju.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge