Dieta w czasie karmienia piersią to ważna kwestia, na którą kobieta powinna zwrócić szczególną uwagę. Nie chodzi tu wcale o restrykcyjną dietę, czy eliminowanie z jadłospisu matki niektórych potraw, niejako „na wszelki wypadek”, gdyby miały zaszkodzić maluszkowi. Wręcz przeciwnie. Chodzi o rozsądne rozszerzanie własnego jadłospisu połączonego z wnikliwą obserwacją dziecka.

Restrykcyjna dieta eliminacyjna, jaką stosuje wiele mam karmiących, to często popełniany błąd. Warto pamiętać o tym, że dieta matki nie ma aż tak dużego wpływu na skład jej mleka. Oczywiście nie podważam tu, że należy uważać na to, co się je w czasie laktacji. Niemniej jednak we wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Jaki wpływ na zdrowie matki wywiera dieta w czasie karmienia piersią

Restrykcyjna eliminacja wielu pokarmów z diety matki karmiącej często nie pozostaje bez wpływu na jej zdrowie. Wpływ ten ma oczywiście wydźwięk negatywny. Jeśli w okresie, kiedy organizm matki powinien przechodzić regenerację po przebytej ciąży i porodzie, ograniczymy mu dostęp do wielu ważnych składników odżywczych, kobieta znacznie gorzej i dłużej będzie dochodziła do siebie. Dieta w czasie karmienia piersią powinna być bogata i urozmaicona. Nie ma potrzeby eliminowania składników pokarmowych, jeśli nie ma pewności, że będą szkodziły dziecku. Warto jednak unikać produktów niezdrowych i wysoko przetworzonych.

Zamiast ograniczać spożycie potraw, które potencjalnie mogą zaszkodzić dziecku, powinnaś jeść wszystko, na co masz ochotę, z zachowaniem zasad racjonalnego żywienia. Obserwując dziecko i jego reakcję będziesz mogła zauważyć, czy zaszkodziło mu coś w twojej diecie. Pamiętaj jednak, że płacz niemowlęcia i ból brzuszka nie koniecznie musi mieć związek z twoją dietą, ale na przykład z niedojrzałością układu pokarmowego dziecka.

Nie tylko dieta w czasie karmienia piersią, ale ogólnie zasady zdrowego żywienia wymagają, by:
unikać produktów wysoko przetworzonych, słodyczy oraz mocno słodzonych pokarmów, potraw bardzo tłustych, potraw bardzo słonych, fast foodów, potraw smażonych, gotowych dań w proszku lub panierce, słodkich napojów gazowanych, alkoholu, produktów zawierających glutaminian sodu, kwas fosforanowy i benzoesan sodu;
spożywać jak najwięcej naturalnych, nieprzetworzonych pokarmów, węglowodanów złożonych (pełnoziarniste makarony, kasze i pieczywo oraz nieoczyszczony ryż), owoce i warzywa (zwłaszcza strączkowe), morskie ryby z nieskażonych akwenów, jajka, chude mięso.
Pamiętaj, że jeśli w trakcie karmienia piersią nie dostarczysz do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, twój organizm sam odda dziecku to, co jest mu potrzebne. Ewolucja zadbała bowiem o to, by skład mleka był jak najlepszy dla niemowlęcia. Stosując dietę eliminacyjną lub odchudzając się w trakcie karmienia, możesz doprowadzić do tego, że znacznie pogorszy się stan twoich kości, zębów oraz ogólna kondycja organizmu.

Rozszerzenie diety dziecka

Dieta w czasie karmienia piersią powinna być bogatsza średnio o 300-340 kcal więcej niż w okresie ciąży. Kiedy maluszek zacznie już jeść pokarmy stałe, będziesz mogła zmniejszyć ją o ok. 100 kcal. Dokarmiając dziecko pokarmami stałymi, pamiętaj o wyborze zdrowych, najlepiej ekologicznych składników pokarmowych. Poić maluszka możesz przegotowaną, niegazowaną wodą mineralną (najlepiej z atestem Instytutu Matki i Dziecka lub Centrum Zdrowia Dziecka). Świetnie do tego celu sprawdzi się kubeczek Evoluclip 3w1, który możesz dostosować do aktualnych potrzeb dziecka. Ponosząc jednokrotny wydatek, zyskujesz zarazem butelkę ze smoczkiem, kubeczek z dziubkiem (idealny podczas podróży dla starszego dziecka) oraz otwarty kubeczek z uchwytami. Rozszerzając dietę niemowlęcia warto zainteresować się metodą BLW.

Dieta w czasie karmienia piersią nie powinna polegać na drastycznym eliminowaniu z jadłospisu matki wielu potraw. Zamiast tego warto jeść wszystkie zdrowe pokarmy i uważnie obserwować dziecko.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge