Deski kuchenne mają nam posłużyć przez długi czas. Wybieramy zwykle klika, by dopasować je rozmiarowo, jak i wykonaniem do kuchennych potrzeb. Uwzględniając produkty spożywcze, które na nich preparujemy, ale i wygodę użytkowania. Teraz przyszedł czas na to, by zająć się ich pielęgnacją. Odpowiednim sposobem korzystania, jak i przechowywania. Czynimy to po to, by nie straciły na swoich walorach użytkowych i nie zmieniały również walorów przygotowanych na nich artykułów spożywczych.

Drewniana deska – największe wymagania

Najczęściej do swoich kuchni wybieramy deski drewniane. Są uniwersalne, bardzo wygodne w użyciu, a do tego można liczyć na rozmaite kształty i rozmiary. Opatrzenie uchwytami, specjalnymi rowkami i propozycje zestawów wraz ze szklanymi koszami. Dbałość o ten typ desek jest bardzo ważna. Drewno niepielęgnowane czy też czyszczone w nieodpowiedni sposób, zacznie nasiąkać wilgocią. Rozpoczną się procesy gnilne i deska będzie nas raczyć siedliskiem bakterii. Jak temu zapobiec?

Deska kuchenna drewniana przede wszystkim musi być po myciu dokładnie wycierana do sucha. Nie można zostawić jej na brzegu wilgotnego zlewu bądź ubrudzonej sokiem z porcjowanych produktów. W ten sposób zdecydowanie skracamy jej żywot. Raz na jakiś czas warto posypać deskę solą, grubą warstwą i zostawić tak na noc. Dzięki temu deska zostanie zdezynfekowana i pozbędziemy się ewentualnych przebarwień.

Przed pierwszym użyciem deskę impregnujemy przecierając ręcznikiem papierowym, nawilżonym oliwą z oliwek bądź olejem rzepakowym. Taką impregnację można też powtarzać raz na jakiś czas. Dla pozbycia się intensywnych zapachów, po czosnku czy rybie, wystarczy deskę potraktować cytryną.

Co najważniejsze – drewnianych desek i innych akcesoriów kuchennych z drewna, nie wolno myć w zmywarce!

Szklane i kamienne deski

Szklane i kamienne deski nie wymagają od nas szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Dbamy o to, by czyścić je po użyciu i przechowywać w miejscu, gdzie nie grozi im obtłuczenie bądź uszkodzenia innych obecnych elementów, na przykład w tej samej szufladzie. Takim ważnym aspektem jest to, by chronić je przed upadkiem, bo mogą ulec stłuczeniu, a przy okazji zniszczą podłogę.

Wskazówka – stawiamy na noże ceramiczne, które nie ślizgają się i nie tępią, tak jak ich zwykłe odpowiedniki.

Deski z tworzyw sztucznych

Deski plastikowe, najmniej estetyczne, za to kolorowe i kształtne, również goszczą w naszych kuchniach. Tutaj nie ma ryzyka odkładania się wilgoci, ale powierzchnia deski niszczy się pod wpływem cięć noża. Unikamy więc wykonywania na nich czynności, które wymagają użycia siły – tłuczenia kotletów czy cięcia tasakiem mięsa z kością.

Poza tym myjemy je w tradycyjny sposób. Względem przechowywania również nie musimy szczególnie się martwić.

Jeśli zadbamy o swoje deski, użytkując ich poprawnie i czyszcząc w zalecany sposób, z pewnością przetrwają długi czas i nie będą niekorzystnie wpływać na produkty spożywcze, które na nich przyjdzie nam preparować.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge