Dania gotowane w garnku czy na parze? Które z nich będą zdrowsze? Przyzwyczailiśmy się do gotowania potraw, ale głównie korzystamy z garnków. Nie zważamy na to, ile wartości pozostaje w warzywach czy mięsie, zupach i innych potrawach, które w naczyniach stawiamy na swoich kuchenkach. Okazuje się, że na inne wartości, ale i walory można liczyć, gdy wybierzemy gotowanie w garnku, a na inne, jeśli pokusimy się o gotowanie na parze. Porównujemy obydwie opcje.

Dania gotowane w garnku

W kuchni mamy sporo garnków do wyboru. Rozmaite pojemności i konstrukcje, by wygodnie przygotowywać kolejne dania. Najczęściej gotujemy w ten sposób ziemniaki do obiadu bądź brokuła, kalafiora, do tego warzywa, które mają zagościć w sałatce. Czasami gotujemy mięso, jeśli chcemy oszczędzić sobie kolejnej porcji tłuszczu i smażonych dań. Uznajemy, że gotowane jest zdrowe i pełne wartości odżywczych. Niestety prawda jest zgoła odmienną.

Dania gotowane w garnku są zdrowsze niż smażone potrawy, ale większość z wartości pozostaje w wodzie, którą potem wylewamy. Poza tym gotowanie wielokrotnie odbiera walory smakowe, aromaty czy nawet kolor produktów spożywczych. Finalnie danie jest mniej kalorycznym niż to, które ląduje w głębokim tłuszczu, ale porcja witamin i cennych dla naszego organizmu substancji, to minimum z minimum.

Dania gotowane na parze

Do wyboru mamy dwie opcje – zakup urządzenia do gotowania na parze bądź specjalnego garnka. Niezależnie od ostatecznego zakupu, to sposób obróbki artykułów spożywczych, który pozwala zachować najwięcej ich walorów.

Warzywa czy mięso, a nawet ryby przyrządzane na parze, są soczyste, pachnące, a do tego zachowują swoją barwę. Stają się zdecydowanie bardziej apetyczne. Poza tym gotowanie na parze nie powoduje utraty witamin, minerałów i innych ważnych składników. Czas przyrządzania dania jest podobny, jak w przypadku tradycyjnego gotowania. Zyskujemy znacznie więcej, a dania stają się naprawdę zdrowe.

Urządzenie czy garnek do gotowania na parze

Zakup urządzenia do gotowania na parze to większy wydatek, ale i o wiele więcej możliwości. Kupno garnka ze specjalną wkładką do gotowania na parze okaże się być sensownym tylko wtedy, gdy mieszkamy w pojedynkę i przyrządzamy zdecydowanie mniejsze porcje bądź z innych względów rzadko kiedy gotujemy w domu.

Urządzenie staje się inwestycją na lata. Pomieścimy w nim znacznie więcej niż w garnku do gotowania na parze. Będziemy mogli jednocześnie przyrządzać ryż, warzywa, do tego mięso. Dostępność coraz to ciekawszych konstrukcji, opatrzonych całą gamą dodatkowych funkcji, pozwala zadowolić najbardziej wymagających użytkowników.

Niezależnie od ostatecznego wyboru pamiętajmy, że dania gotowane to wciąż dobry krok w kierunku zdrowego, codziennego menu. Ten sam czas i pracochłonność przyrządzania potraw, ale o wiele więcej walorów.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge