Blaszek i rozmaitych foremek w kuchni każdego z nas, znajdziemy całe mnóstwo. Wymieniamy je, co jakiś czas bądź dokupujemy nowe. Próbujemy różnych kształtów i rozmiarów. W końcu jest tyle przepisów, które kuszą, by wykonać je w zaciszu domowej kuchni. Te częste wymiany blach do pieczenia spowodowane są również tym, że dokonujemy złych wyborów. Kierujemy się ceną bądź nie zważamy na jakość zakupowanych produktów, a przecież można tego uniknąć!

Oryginalna powłoka

W przypadku wybierania blach i form, które opatrzone są powłokami teflonowymi, ceramicznymi czy non-stick, uwagę koniecznie należy zwracać na ich oryginalność. Wystarczy zapoznać się ze szczegółowym opisem na opakowaniu produktu. W przypadku zaś teflonu sprawdzać czy posiada opatentowany znak Teflon, który zastrzeżony jest tylko dla oryginalnych powłok tego typu.

Blacha do pieczenia, która będzie wysokiej jakości, a jej powłoka oryginalną, posłuży nam przez długi czas. Co najważniejsze jednak, zagwarantuje komfort pieczenia, użytkowania i nie sprawi, że powłoka zacznie odchodzić, dostawać się do przyrządzanych potraw zmieniając ich walory. Niejednokrotnie okazuje się, że wybierając w różnych sklepach teoretycznie te same blaszki, po kilku użyciach jedna nadaje się do wyrzucenia, druga zaś wciąż wygląda niczym nowa. Sęk w tym, że gdy zwracamy uwagę na opisy zastosowane na opakowaniach, jesteśmy w stanie, w dużej mierze uniknąć takich sytuacji.

Kilka rodzajów to podstawa?

Jeśli dużo pieczemy, nie tylko ciast, ale i różnego rodzaju mięs, zapiekanek oraz innych potraw, w naszej kuchni powinno znaleźć się miejsce na kilka blach. Niektóre z nich mogą bowiem przechodzić zapachami. Tym bardziej, gdy są to produkty najtańsze. Blachy ocynkowane bądź aluminiowe należą właśnie do tych najtańszych rozwiązań. Nie muszą dokonać swojego żywota po jednorazowym użytkowaniu, ale ryzyko, że pozostawiona na nich wilgoć zamieni się w rdzę, a potem zmieni walory smakowe dania, niestety istnieje.

Zabezpieczenie w postaci różnych produktów pozwala uniknąć takich sytuacji. W najtańszych blaszkach możemy piec wyśmienite biszkopty. Inne przeznaczyć do przyrządzania zapiekanek mięsnych i pasztetów, których zapachy i smaki są intensywne. Kolejne pozostawić tylko i wyłącznie do pieczenia ciasta na pizzę bądź przyrządzania frytek w piekarniku. Wbrew pozorom rozgraniczenie blaszek, w zależności od przyrządzanych potraw, pozwala dłużej zachować ich żywotność.

Uniwersalne i specjalne

Praktycznym rozwiązaniem jest zakup blaszek uniwersalnych, ale i tych, które będziemy stosować do pieczenia konkretnych ciast, potraw czy dań. Wiąże się to nie tylko z uprzednio wymienioną żywotnością, ale i faktem, że nieco innego sposobu czyszczenia oraz przechowywania wymagają uniwersalne blachy, a innego na przykład te z powłokami nieprzywierającymi.

Oceńmy własne potrzeby oraz uwzględnijmy rodzaj wypieków, jakie najczęściej wykonujemy. Na tej podstawie dokonamy najlepszych wyborów.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge