Żadna kuchnia nie może obejść się bez szeregu akcesoriów, które pozwolą zachować higienę, czystość, ład i porządek. Wybór produktów do utrzymania kuchni w czystości, to nie wielka filozofia, ale warto wiedzieć, co przyda się na pierwszym miejscu. Jak wybierać, by poza zachowaniem porządku, zadbać o naczynia i kuchenne akcesoria, nierzadko wykonane ze specyficznych i wymagających pod względem pielęgnacji, materiałów.

Gąbki do mycia naczyń i ściereczki

Kolorowe i w różnych rozmiarach. Profilowane lub zwyczajne. Gąbek do mycia naczyń mamy ogromny wybór. Jakie wybrać? Najlepiej sprawdza się taka, która z jednej strony jest gładka, a z drugiej szorstka. Ostra warstwa przydaje się do usuwania trudnych zabrudzeń, szorowania mocno zaszłych brudem powierzchni. A co z teflonem, który łatwo zarysować? W takim wypadku można postawić na szorstką gąbkę, ale tylko tę, która oznaczona została, jako przeznaczona do mycia teflonu. Dobrym rozwiązaniem są gąbki o specjalnych kształtach, z wgłębieniem pośrodku, dzięki czemu lepiej trzymają się w dłoni.

Równie dobrze można postawiać na szczotki do mycia naczyń. Dzięki opatrzeniu długą rączką, pozwalają swobodnie poradzić sobie z myciem naczyń i garnków, które są głębokie. Takie akcesoria kuchenne są niezbędne na wyposażeniu każdej pani bądź pana domu.

Kolejny ważny element to ściereczki. Do wyboru jest cała paleta kolorystyczna, można więc i pod tym względem zaspokoić swoje gusta. W zależności od wybranej ściereczki, takowa nadawać się będzie do mycia naczyń, ale i podłóg. Z zastosowaniem detergentu bądź na sucho. Ciekawą propozycją są ściereczki wykonane z mikrofibry, które doskonale wchłaniają.

W naszych kuchniach często goszczą druciane czyściki. Z jednej strony są na tyle ostre, by poradzić sobie nawet z mocnymi przypaleniami garnków, patelni czy naczyń żaroodpornych, z drugiej są delikatne dla czyszczonych powierzchni. Cała siła tkwi w drucianych nitkach, które tworzą miękki zmywak, łatwy do spłukiwania.

O tym należy pamiętać

Zarówno na gąbkach, jak i na ściereczkach szybko zbiera się brud, a co za tym idzie, całe mnóstwo bakterii. Koniecznością jest regularna wymiana zarówno gąbek, czyścików, szczotek do mycia naczyń, jak i ściereczek. Tym bardziej, że poza bakteriami mogą na nich zostawać resztki detergentów, a nie chcemy przecież, by chemikalia przedostawały się do naszych naczyń.

Podczas wyboru produktów pozwalających na utrzymanie czystości w kuchni, zwracamy uwagę przede wszystkim na przeznaczenie. Inne gąbki czy ściereczki nadają się do czyszczenia teflonu, granitu, jak i kuchenek. Te produkty mają być na tyle skuteczne, by radzić sobie z różnymi zabrudzeniami. Nie powinny jednak rysować i niszczyć w żaden sposób czyszczonych powierzchni.

Kolorystyka, rozmiar czy profilowanie, to już kwestia naszych potrzeb i upodobań. Pośród tak dużego wyboru asortymentu do sprzątania kuchni, każdy jest w stanie znaleźć produkt, który spełni jego oczekiwania.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge