Wśród akcesoriów kuchennych znajdziemy sporo ciekawych artykułów. Praktycznych, ułatwiających gotowanie czy też sprawiających, że nielubiane dotąd czynności wreszcie przestają kojarzyć się z trudami gotowania. Sprawdzamy, jakie produkty tego typu oferują producenci. Nie pośród tych, które są podstawą dobrze urządzonej kuchni, ale mając na uwadze, że proste i zajmujące niewiele miejsca akcesoria, ułatwiają nam wiele zadań, a przy tym stanowią ozdobę kuchennego wnętrza.

W stronę automatycznych rozwiązań

Możemy kupić gotowe mieszanki ziołowe czy przyprawy, które są już zmielone. Wybieramy je najczęściej, by nie tracić czasu na ręczne mielenie bądź ucieranie w moździerzu. Nie da się jednak ukryć, że najbardziej aromatyczne są te przyprawy, które kupujemy w całości i mielimy bezpośrednio przed dodaniem. Ta czynność nie musi być trudną i wymagającą. Na czele kuchennych akcesoriów stają dziś bowiem elektryczne młynki. Zarówno do soli, jak i pieprzu.

Możemy postawić na jedno z najwygodniejszych rozwiązań w postaci takich młynków. Uzyskamy doskonale aromatyczne przyprawy, a do tego taki zestaw – do pieprzu i soli, postawimy bezpośrednio na stole. Są to zazwyczaj eleganckie wykonania, na przykład ze stali nierdzewnej. W transparentnej części widać kolorowe ziarna pieprzu bądź grube ziarenka soli. Poniżej znajduje się mechanizm, dzięki któremu mielenie staje się przyjemnością, a nawet wyrafinowaną czynnością.

Szczęśliwi czasu nie liczą

Gotowanie jajek na miękko, jajka w koszulce czy też idealnego jajka na twardo, które później będziemy faszerować, to nierzadko nasza zmora. Tutaj liczy się czas gotowania, a nie tylko jego sposób. Gdy zbyt krótko jajko będzie w gotującej się wodzie, nie zetnie się odpowiednio. Z kolei chcąc uzyskać idealne jajko na miękko, nie możemy go przetrzymać, bo wyjdzie… na twardo.

Na tę okoliczność warto wyposażyć się w minutnik. Najlepiej zaopatrzony w podziałkę, wedle której będziemy wiedzieć, jaki czas jest niezbędny, by uzyskać pożądaną konsystencję żółtka czy też stopień twardości jajka.

Timery tego typu dostępne są w różnych kolorach i wykonaniach. Proste, w tradycyjnym owalnym kształcie bądź o nietypowych wykonaniach, by urozmaicić kuchnię.

Przybory kuchenne w zależności od przyrządzanych dań

Większość z przyborów kuchennych dobierać będziemy uwzględniająca dania, jakie najczęściej przyrządzamy. Dla miłośników włoskiej pizzy przyda się nóż do wykrawania równych trójkątów. Ci, którzy nie mogą doczekać się kolejnej porcji spaghetti, swoją kuchnię wyposażą w łyżkę do jego nakładania.

Niedzielny rosół to niemalże tradycja, ale potrzeba nabyć szumówki ażurowej lub szumówki w formie cedzaka, by uzyskać klarowny wywar.

Stawiając na tego typu akcesoria, chętniej wybierzemy się do kuchni, by znów poeksperymentować. Spróbować przygotowania złożonych dań i skomplikowanych potraw. Gdy łatwiej jest ciąć, odcedzać, ugniatać, to czerpie się większą przyjemność z gotowania.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge